De telescoop

Onder de luiken van de verdraaibare koepel van de sterrenwacht staat onze drieënhalve meter lange Newton telescoop opgesteld. Deze grote spiegeltelescoop is ons hoofdinstrument. Op deze telescoop kan een veel kleinere, moderne, zonnetelescoop gemonteerd worden. Met deze telescoop is het mogelijk om veilig naar de zon te kijken. De kijkopening van onze telescopen zijn bereikbaar via een kleine trap naat het platvorm voor de waarnemer.
Op deze telescoop kan een moderne zonnetelescoop gemonteerd worden.

 

Wat kun je zien?

Met de grote Newton telescoop is het mogelijk om heel verre, en dus lichtzwakke, objecten in het heelal visueel waar te nemen. Zo is het mogelijk om met eigen ogen gasnevels, sterrenstelsels of soms zelfs een komeet te zien. Deze objecten zie je als kleurloze neveltjes omdat het oog bij deze lage lichtniveaus geen kleur kan onderscheiden. Het is dus goed om je te realiseren dat kleurrijke astronomische foto's niet altijd representatief zijn voor wat je met het oog kunt waarnemen. Camera's kunnen kleuren 'zien' bij hele lage lichtniveaus, het oog kan dat niet. Anders is dat bij de planeten omdat die relatief helder zijn. Mars zie je bijvoorbeeld als rood bolletje, waarbij soms ook de ijskappen op de polen van Mars zichtbaar zijn! Verder kun je met onze telescoop bijvoorbeeld structuren in de atmosfeer van Jupiter zien en enkele manen van Jupiter. De ringen van Saturnus en de inslagkraters en bergen op de Maan zijn ook uitstekend zichtbaar. Maar let wel: welke objecten er 's nachts aan de hemel zichtbaar zijn hangt af van de tijd van het jaar! 

 

Uniek

De grote Newton telescoop van de sterrenwacht is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door verenigingslid Ir. Herre Rinia. De telescoop en zijn montering zijn in 1937 in de Philips fabrieken gebouwd en zijn sinds de opening van de sterrenwacht in 1938 in gebruik. Bij het toetsen van het ontwerp waren de eminente professoren Ejnar Hertzsprung en Anton Pannekoek betrokken. Zowel de telescoop als de montering is dus uniek en vooroorlogs.

De oorspronkelijke hoofdspiegel van de telescoop had een relatief bescheiden diameter van 30 cm en is destijds door de leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkunde Kring zelf geslepen. Deze spiegel is later vervangen door een 40 cm spiegel. In 1981 is de optiek nog een keer compleet vervangen met wederom een 40 cm spiegel. Met enige regelmaat wordt de spiegel voorzien van een nieuwe spiegellaag.

 Contact

Bezoekadres

Alberdingk Thijmlaan 3
5615 EB Eindhoven

Postadres

Kijkakkers 15
6026 ER Maarheeze

Telefoon

040 - 211 84 09
Alleen tijdens openingstijden

Mail

secretaris@sterrenwachteindhoven.nl (niet voor aanvraag rondleidingen, zie bij Bezoek)

Ontwerp en techniek © 2015-2021 MonTay Media