Sterrenkijkavonden

Speciale Openstellingen Sterrenwacht Eindhoven

Tijdens deze evenementen proberen we buiten de sterrenwacht verschillende telescopen van verenigingsleden op te stellen voor bezoekers. Bij openstellingen overdag hebben we bij goed weer een speciale telescoop op de zon gericht staan.  Bekijk onze Agenda voor de data en tijden van onderstaande landelijke evenementen. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over deze evenementen.

Nacht van de nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van
de Nacht wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen lichtvervuiling / lichthinder. Lichtvervuiling is niet alleen een probleem voor de (amateur-) sterrenkunde, maar ook voor de flora en fauna in Nederland.
Laat het donker donker  en ontdek op de sterrenwacht 
hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht.

Weekend van de Wetenschap

Het landelijke Weekend van de Wetenschap is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober. Tijdens het Weekend van de Wetenschap beleef je live wetenschap & technologie en kom je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten en musea op bijna 200 locaties in heel Nederland. Tijdens het weekend hebben bezoekers van jong tot oud de unieke kans een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Ieder jaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Op deze dagen zijn vrijwel alle Nederlandse publiekssterrenwachten open. Wij doen daar aan mee op de vrijdag- en zaterdagavond. Dit evenement valt doorgaans in februari of maart.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland en is hét middel geworden om mensen op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Het karakteristieke gebouw van de sterrenwacht is een rijksmonument dat in de jaren ’30 ontworpen werd door Louis Kalff, die voor Eindhoven ook het Evoluon ontwierp. Tijdens Open Monumentendag is iedereen welkom om meer over de sterrenwacht te leren en om bij helder weer veilig met zonnetelescopen naar de zon kijken. De entree is gratis op de Open Monumentendag.