De telescoop

De Newton telescoop van Sterrenwacht Eindhoven

De telescoop

Onder de luiken van de verdraaibare koepel van de sterrenwacht staat onze drieënhalve meter lange Newton telescoop opgesteld. Deze grote spiegeltelescoop is ons hoofdinstrument. Op deze telescoop kan een veel kleinere, zonnetelescoop gemonteerd worden. Als ze er zijn kunnen hiermee uitbarstingen aan de rand en op het zonsoppervlak gezien worden. Met onze andere  telescoop is het mogelijk om veilig naar het zonsoppervlak te kijken waar mogelijk zonnevlekken te zien zijn. De kijkopening van onze telescopen zijn bereikbaar via een kleine trap naar het platform voor de waarnemer.

Wat kan je zien ?

Met de grote Newton telescoop is het mogelijk om heel verre, en dus lichtzwakke, objecten in het heelal visueel waar te nemen. Zo is het mogelijk om met eigen ogen gasnevels, sterrenstelsels of soms zelfs een komeet te zien. Deze objecten zie je als kleurloze neveltjes omdat het oog bij deze lage lichtniveaus geen kleur kan onderscheiden.  Camera’s kunnen kleuren ‘zien’ bij hele lage lichtniveaus, het oog kan dat niet. Anders is dat bij de planeten omdat die relatief helder zijn. Mars zie je bijvoorbeeld als rood bolletje, waarbij soms ook de ijskappen op de polen van Mars zichtbaar zijn! Verder kun je met onze telescoop bijvoorbeeld structuren in de atmosfeer van Jupiter zien en enkele manen van Jupiter. De ringen van Saturnus en de inslagkraters en bergen op de Maan zijn ook uitstekend zichtbaar. Maar let wel: welke objecten er ’s nachts aan de hemel zichtbaar zijn hangt af van de tijd van het jaar!

telescoop

Geschiedenis van de spiegel

De oorspronkelijke hoofdspiegel van de telescoop had een relatief bescheiden diameter van 30 cm en is destijds door de leden van de Eindhovense Weer- en Sterrenkunde Kring zelf geslepen. Deze spiegel is later vervangen door een 40 cm spiegel. In 1981 is de optiek compleet vervangen met wederom een 40 cm spiegel met vangspiegel.
In 2017 is de 40 cm spiegel vervangen door een nieuwe moderne spiegel. Met enige regelmaat wordt de spiegel voorzien van een nieuwe spiegelende laag.