Over de vereniging

EWSK

Wilt u andere mensen ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in sterrenkunde? Of wilt u actief betrokken raken bij onze activiteiten, op de hoogte blijven van het laatste nieuws en uw kennis verruimen en delen met andere leden? Wordt dan lid van onze vereniging!

De EWSK-nieuwsgroep

Leden van de EWSK kunnen gebruik maken van onze nieuwsgroep die is gerealiseerd met Google Groups om zo met een enkele email een nieuwigheid naar alle andere nieuwsgroepsleden te kunnen versturen. De onderwerpen van de berichten zijn verschillend, vaak voorkomende onderwerpen zijn echter sterrenkunde, astronomie en astrofotografie. Er worden hier (astro-)foto’s met elkaar gedeeld. Ook worden artikelen en tijdschriften van andere astronomische verenigingen via deze nieuwsgroep verspreid. Geïnteresseerde leden kunnen zich aanmelden voor deze nieuwsgroep door een mailtje te sturen naar de penningmeester van de EWSK

Contactavonden

Elke tweede woensdag van de maand, met uitzondering van juli en augustus, is er voor EWSK-leden een contactavond in de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht om bij te praten over alles wat met sterrenkunde en de sterrenwacht te maken heeft. Voor beginners is dit ook dé perfecte gelegenheid om door meer ervaren leden op weg geholpen te worden met bijvoorbeeld het gebruik en onderhoud van telescopen of op het gebied van astro-fotografie.

Verenigingsblad De Sterrenkijker

Via het digitale maandblad De Sterrenkijker houden we u op de hoogte van de verenigingsactiviteiten, de lezingen en actuele ontwikkelingen in de weer- en sterrenkunde. Ook het reilen en zeilen van de vrijwilligers van de sterrenwacht passeren hierin de revue en verschijnen er soms stukjes over de historische pareltjes die we in het archief van de EWSK tegenkomen. Natuurlijk staat het u vrij om ook uw eigen stukjes voor publicatie te delen met de redactie.

Bekijk hier een voorbeeld van De Sterrenkijker (PDF)

Bibliotheek

De vereniging heeft een kleine bibliotheek met een aanbod boeken en tijdschriften zoals het Amerikaanse Sky&Telescope en het Nederlandse Zenit. Tijdens de contactavonden kunt u boeken en tijdschriften lenen.

Vragen stellen, kennis en ideeën delen

Vragen staat vrij! We helpen u graag bij de keuze van een eigen telescoop, telescoop-montering en andere aankopen. Ook kunt u bij andere EWSK leden terecht met vragen over vaardigheden en technieken die horen bij het gebruik van een telescoop en bij het doen van waarnemingen. Binnen de vereniging zijn meerdere ervaren astro-fotografen actief die u graag helpen bij het maken van uw eerste astro-foto’s. In Astro-fotografie vindt u een selectie van het werk van onze leden. Amateur astro-fotografen bereiken tegenwoordige prachtige resultaten, ook vanuit de niet al te donkere regio Eindhoven.

Lezingen

De EWSK organiseert ca 8 keer per jaar een lezing over ruimtevaart, het weer of sterrenkunde. Deze lezingen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Bent u geen lid maar kom je wel regelmatig naar de lezingen? Dan waarderen we het als u een lidmaatschap van de EWSK zou willen overwegen.

Locatie van de lezingen

De sterrenwacht is te klein voor de lezingen, daarom worden de lezingen gehouden in een ruimte van de Scholengemeenschap Augustinianum.

Adres:
Dirk Boutslaan 25,
5613 LH Eindhoven

Voor meer informatie over de lezingen kijkt u in de agenda »

Eigen gebruik

Na het volgen van een kleine introductie- en veiligheidscursus kunnen leden, buiten de reguliere openingstijden van de sterrenwacht, gebruik maken van het hoofdinstrument van de sterrenwacht. Deze historische Newton telescoop heeft een opening van veertig centimeter, is drieënhalve meter lang, en is dus beschikbaar voor eigen waarnemingen. Er zijn er een Z/W en een kleurencamera beschikbaar om foto’s te maken van de Maan, planeten, heldere nevels en van sterrenhopen.