Het gebouw

Dr. A.F. Philips' Sterrenwacht

Dr. A.F. Philips' Sterrenwacht

Observatorium voor Sterrenkijken

De sterrenwacht wordt actief gebruikt, deze is tevens de thuisbasis van de Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring (de EWSK). De vereniging heeft maandelijks een bijeenkomst in de sterrenwacht. Leden van de EWSK gebruiken de telescoop van de sterrenwacht voor eigen waarnemingen en fotografie.

Historie

Op 5 februari 1935 wordt de Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring opgericht. In het begin bestaat deze vereniging voornamelijk uit Philips werknemers met een interesse in weer- en sterrenkunde maar later verandert dat en ontstaat er een bredere vereniging met meer diversiteit binnen de leden. Kort na de oprichting van de EWSK groeit de ambitie voor de bouw van een eigen sterrenwacht. Die sterrenwacht kan vervolgens ook werkelijkheid worden dankzij een gulle schenking van Anton Philips. De Gemeente Eindhoven verleent ook haar medewerking zodat de sterrenwacht gebouw kan worden aan het Stadswandelpark. Het park ligt op dat moment nog aan de rand van de stad wat in die jaren nog een echt donkere plek is.

 

Dr. A.F. Philips' Sterrenwacht

De sterrenwacht wordt ontworpen door Philips industrieel ontwerper Louis Kalff, die later ook het Evoluon in Eindhoven ontwerpt. De sterrenwacht zal genoemd worden naar de bekendste inwoner van Eindhoven. Nog steeds prijkt op de zijkant van de sterrenwacht de naam Dr. A.F. Philips Observatorium. Eind 1936 plaatst Prins Bernard, in bijzijn van toenmalig Prinses Juliana, de eerste steen voor de bouw van de sterrenwacht. Van deze steenlegging is een filmfragment gemaakt. De steenlegging was onderdeel van een intocht in Eindhoven, waarbij ook het Radiomonument in het Stadswandelpark door Prinses Juliana werd onthuld.